Pe 14 noiembrie 2025, a fost lansată oficial Ruta Gastronomică Transfrontalieră România – Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat, noua rută, care reunește peste 50 de obiective turistice, își propune să valorifice autenticitatea, diversitatea și bogăția gastronomică de pe ambele maluri ale Prutului. Inițiativa urmărește, totodată, să creeze noi oportunități de dezvoltare durabilă prin consolidarea parteneriatelor între comunități, sectoare economice și autorități locale, stimulând cooperarea dintre sectorul HoReCa, producătorii locali și instituțiile publice.
Ruta traversează Republica Moldova de la Nord la Sud, pe o distanță de 1506 km, ce poate fi parcursă în 10 zile. Aceasta cuprinde 25 de obiective turistice din 17 raioane, reprezentând atât bucătăria națională, cât și pe cea găgăuză, bulgară și kârgâză. Printre punctele de interes se numără restaurante tradiționale, pensiuni turistice, vinării, complexe turistice, un atelier gastronomic, un muzeu dedicat pâinii, singura păstrăvărie din țară și o mănăstire certificată ecologic.
Gastronomia Moldovei se remarcă printr-o varietate bogată de preparate, de la bucate reprezentative precum sarmalele, plăcintele, zeama sau baba neagră, până la rețete tradiționale ale comunităților etnice care conviețuiesc în spațiul nostru, precum găgăuzii, bulgarii sau ucrainenii.
Ruta gastronomică a Republicii Moldova este conectată cu cea din România, care cuprinde 30 de obiective turistice din Regiunea Nord-Est, oferind astfel un traseu culinar unitar și complementar.
Fișa tehnică a rutei a fost elaborată conform noilor Norme metodologice privind elaborarea și aprobarea rutelor turistice naționale, aprobate recent de Guvern.









